bezár

Segismundo csodaországban
Don Pedro Calderón de la Barca Az élet álom című darabjának feldolgozása Zsámbékon
Gyors-lassú-gyors
Kodachrome – Sirály sétány, 2015. augusztus 28. 21.00

Séták peremvidéken
Interjú Ughy Szabinával
Ez nem az a Hair!
Hair, Városmajori Szabadtéri Színpad, 2015. augusztus 8.

Mindenki aztán azt csinál, amit akar
JAK-tábor, Szigliget (3. nap)
Fű alatt szuperkém
Nima Nourizadeh: BeSZERvezve

A Jesse Eisenberg és Kristen Stewart nevével fémjelzett BeSZERvezve újfajta és izgalmas zsánerkoktél: a füves vígjáték és a kémthriller találkozása. De ezért pusztán a forgatókönyvíró, Max Landis érdemel dicséretet (aki egyébként a neves horrorfilmes, John Landis fia), Nima Nourizadeh rendezése ugyanis hagy maga után némi kívánnivalót, pontosabban nem is keveset.  
In medias res vágva mondanivalóm közepébe kaposvári tartózkodásom másnapján, a délelőtti órákban volt egy koncert, amely után régi ismerősökként találkozott két újságíró gárda, és megbeszélték tapasztalataikat. Elhangzott az ítélet - és tudomásom szerint többek szájából -, hogy a kürtös fiú hamisan játszott. Tiltakoztam ellene, és akkori érvelésemnél most egy kicsit jobban kifejtem véleményemet.
A The Jinx (honi keresztségben: Az elátkozott: Robert Durst halálos élete) című dokumentumfilm-széria azzal híresült el, hogy folyományaként letartóztatták a többszörös gyilkos hírében álló, ám soha el nem ítélt Robert Durstöt. Megkockáztatom, az HBO minisorozata az eddigi csúcs a televíziós dokumentumfilmek mezőnyében.
film

Sötét négyes
Nolan denevér-trilógiája a realizmus illúziójával toldotta meg a szuperhősműfaj eszköztárát, miközben lélektani vizsgálódásaival is mélyebbre jutott, mint a műfaj legtöbb darabja. Pókember és Superman után a Fantasztikus Négyes is elindul ezen az úton, de még a hálószövőnél és a kiscserkésznél is gyorsabban eltéved rajta.

Volt egyszer egy masiniszta
Michael Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

SZIGET

Egyszer minden jónak vége - pedig a Szigetre járni újra cool, a fesztivál az újkori történetek legszebb éveit idézte. Újra sok magyar volt, a még több külföldi pedig nem csak a Szigetet, hanem Budapestet is csodálja, Magyarországot is megszereti - jövőre, velük, ugyanitt.
Peace and love and unity – a Szigetre elsősorban azokért az élményekért érdemes kimenni, amit a fellépőktől függetlenül is megkap minden erre nyitott látogató. El tudom képzelni, hogy pár év múlva már akkor eladják majd az összes bérletet a fesztiválra, amikor még egyetlen fellépő nevét sem jelentették be. Mert az európai fiatalok látni akarják majd, mi az, amiről a barátaik meséltek, vagy mert aki egyszer volt itt, legközelebb is vissza akar majd jönni. 
A harmadik-negyedik nap már az elmerülés ideje. Kezd fájni a láb, a derék és a fej meg a fül is, beüt az alváshiány, kitolódik az ingerküszöb, telítődik az agy és a szív. A szigeten ilyenkor már új szerelmek születnek, mégis egyre nagyobb öröm a régi barátokkal összefutni. Én például első látásra beleszerettem a dán MØ-be, és végre személyesen is találkozhattam régi ismerősömmel, a Foals-szal.
A hőséget tűzoltóautós locsolással és vízosztással próbálják enyhíteni a szervezők, de a por mindent beborít, megtölti a tüdőket is, a tömeg pedig pénteken már az elviselhetetlenség határáig nőt. A nyár egyik utolsó hétvégéje kezdődött, ráadásul Avicii és a Marina and the Diamonds is tízezreket hozott ki  - estére el is fogyott minden jegy. Azaz 90 ezren voltunk tegnap, ennyien kapkodtuk a lábunkat és kapkodtunk levegő után. 

Rockumentumfilm
Brett Morgen - Cobain: Montage of Heck
EU KOMIX: HISZTORI
Rever of Zrem #2

Puszta kézzel
Christopher McQuarrie: Mission: Impossible – Titkos nemzet

SZIGET

Most már teljes erőből pörög a fesztivál, és ez egyre nehezebb döntési helyzetekbe hozza az egyszeri látogatót: ezt ne nézzem meg vagy arról maradjak le? Mi legyen az a kevés, amit meghallgatok? Vajon három fél koncert többet ér-e, mint egy egész? Érdemes-e magyar koncerteken bulizni? Szabad-e holnapra halasztani, amit ma is megtehetünk?  
Már az első napokon óriási a tömeg, még nagyobb a hangulat a Szigeten. A második napon több új helyszín is bekapcsolódott a pörgésbe, köztük az A38 színpada, ahol két sokáig emlékezetes koncert alapozta meg a hetet. De a nagy találkozás még a Nagyszínpadnál volt.
Végre felpörögtek a szélgépek, hétfő délután négy körül elkezdődtek az idei első koncertek a Szigeten. Ez a nap Robbie Williams-ről szólt, és bár láttunk meghatott rajongókat, síró anyukákat, sőt relikviákat szorongató tiniket is, a koncert csalódás volt, a show pedig bizonyos pontjain kifejzetten kínos.  
Habár az első „Throw your freaking hands up!” csak hétfőn szólal meg a hangfalakból, már péntektől be lehet költözni a Szigetre. Megnéztük, hogyan telik az első három nap a még épülő fesztiválhelyszíneken, az ébredező pultok környékén és a Sziget tágabb környezetében. 

Menő Münó
Alexandre Heboyan és Benoît Philippon: Münó, a holdbéli manó

A birodalmi furgon
Oleg Pavlov: Orosz trilógia, Magvető, 2013, 469 oldal, 3990 Ft Ford: Goretity József
Belülre vándorolj ki?
Az AlkalMáté Trupp előadása Dömötör Andrásról

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés