bezár

Én még maradok
A Reaktív drámapályázat utolsó két darabjáról

Ezüst csóka
25 éves a Mediawave fesztivál
Nincsenek szakadás  nélküli történetek
Schein Gábor és Szilágyi Zsófia beszélgetése. 2015. április 22.

Pazar minimalizmus
Hasse-opera a Tavaszi Fesztiválon
Épített környezet, ipari táj, embertelenség
#‎ ON - A CCA Budapest szobrászainak közös kiállítása
Hogy van ez a matekkal?
Budapesti Tavaszi Fesztivál - Rohmann Ditta csellókoncertje. Budapest Music Center, 2015. április 17.

könyvfesztivál

irodalom

Európai anzix
Az Európai Támogatással megjelent könyvek bemutatójára került sor a Supka Géza teremben három kiadó – a Typotex, a Gondolat és a L'Harmattan jóvoltából. Karádi Éva, a Lettre főszerkesztője bevezetőjében elmondta, hogy mennyire fontos az európai régió irodalmának lefedettsége, s mint a rendezvényen kiderült, a hazai könyvtárosokat szerették volna ezzel megszólítani, hogy eljussanak hozzájuk a legújabb európai könyvek.
irodalom

Jövőn túl, Vajdaságban
A Fórum Könyvkiadó Márai teremben tartott könyvbemutatóval egybekötött beszélgetésein összegyűlt nagy tömeg témájukban is aktuális, izgalmas könyveket ismerhetett meg, Domonkos István, Patak Márta és Hász Róbert nem akármilyen műveit.
irodalom

Kannibalizmus, szex, kaland, köldöknézés
Úgy tűnik az idei fesztiválon én már csak olyan eseményeken veszek részt, ahol rajtam kívül mindenki más egy nagy család, vagy azon túl, hogy a szerzőt személyesen ismerik, a gyerekeik együtt játszanak, vannak közösvacsorás történeteik, és a szerző poénjait is valahogy jobban veszik, mint én. 
irodalom

Ezentúl a nevem szender
Idén már rutinosan közelítek a Corvina útikönyvek-sorozat új, az ország Nemzeti Parkjait és tájvédelmi körzeteit összegyűjtő tematikus kiadvány bemutatójára. Tavaly ugyanitt, ugyanekkor az ország gyógyfürdőit összegyűjtő könyv bemutatója esett meg. A szerzőt, Bede Bélát, már a Líra standjánál felismerem, amint ismerősei, barátai vagy rokonai számára még gyorsan, tíz perccel a könyvbemutató előtt egy-egy példányt szerez és dedikál.

könyvfesztivál

irodalom

Videó-összefoglaló a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 4. napjáról
Melyben Kocsis Katica interjút készített Vikivel és Kingával, Kolosi Tamással, a Líra Könyv Zrt. elnökével és Kocsis András Sándorral, az MKKE elnökével, a téma az utolsó nap természetesen az volt, hogy hogyan érezték magukat, mik a benyomásaik és tapasztalataik.
irodalom

Csak folyamatos behajolás van
Nyáry Krisztián húsz évente beszélget Esterházy Péterrel és Marianna D. Birnbaummal, ilyenkor rendre elrontja az első kérdést. Az évek iszkolásából így lesz most A próza iszkolása, mire Esterházy lefagy, közelebb húzódik, “beszélgessenek csak, én most beszélek a kiadómmal”, mondja, majd Nyáry javít, majd megkezdődik a könyvbemutató, amin az előzetes várakozásnak megfelelően sokat nevetünk.
irodalom

Új generációk, új kihívások
A fiatal, pályájuk legelején járó európai prózaírók éves seregszemléjének a Millenárison van egy szívfájdító tulajdonsága. A legtöbb résztvevő könyvével csupán ilyenkor, és ilyenkor is csak egy rövid – az eredeti mellett angol és magyar nyelvű – részletével találkozhatunk. Így aztán egy alapvetően fiatal prózaírók műveivel szívesen foglalkozó kritikus is inkább csak elméletben játszhat el azzal a gondolattal, milyen lenne ezekről a művekről írni.
irodalom

A spájzból a hálószobába
Vasárnap  a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál utolsó napja. Az olvasók még az idei könyvtermésből válogatnak, az idei sztárokkal dedikáltatnak, de a szervezők már a jövő évi eseményekre koncentrálnak. A szlovákok már a spájzban vannak címmel vasárnap délutánra összehívott sajtótájékoztatón a 2016-os szlovák díszvendégség már most tudható részleteiről esett szó.  

KÖNYVFESZTIVÁL

Szépségük bonyolultságukban rejlik
Schein Gábor: Esernyők a Kossuth téren c. esszékötetének bemutatója
Fontos és egyedi vagy nekem
Légrádi Ildikó Szerelemkonyha (Athenaeum Kiadó, 2015) könyvbemutatója – a szerzővel Kadlecsik Zoltán beszélget

könyvfesztivál

irodalom

Húsba vágó történetek kamaszoknak
A Kolibri Kiadó Magasfeszültség emblémával ellátott regényei olyan 16 éven felüli, nyitott és befogadó olvasókra számítanak, akik nem riadnak meg attól, hogy húsukba vágjon az irodalom, akik hagyják, hogy a történet hatása alá kerüljenek. A könyvfesztiválon a sorozat eddig megjelent öt kötetéről Barabás Éva Pék Zoltán műfordítót, Balázs Eszter Annát, a kiadó főszerkesztőjét és Varga Bálint írót kérdezte.  
irodalom

Ismerjük meg közös történeteinket!
A közép-európai kis nemzetek legkönnyebben közös történeteik által tudnak egymáshoz kapcsolódni. A több mint ezeréves együttélés akár egy szépirodalmi alkotás olyan apró motívumában, mint egy falon végighúzódó repedés leírása is megnyilvánulhat. A Visegrádi Négyek országainak részvételével létrejött K4 projekt első kötetét, Pavel Vilikovský Egy igazi ember története című művét mutatták be a szerző valamint a magyar és lengyel fordító jelenlétében. A beszélgetést Horváth Viktor moderálta.
irodalom

A trollok köztünk járnak
Stefan Spjut svéd író Stallo című regénye a Libri és József Attila Kör közös kiadásában, a POPJAK sorozatban jelent meg. A bemutatón a szerzővel Bárány Tibor, a sorozat szerkesztője és Havasréti József író, a könyv utószavának szerzője beszélgetett. És ahogy Woody Allen mondaná és Bárány el is mondja, a szóban forgó könyv „svédekről és trollokról” szól. Ekkor még a naiv hallgatóság azt gondolhatná, hogy ez a trollos dolog valami metafora vagy poén, de miután Kurta Niké felolvas egy részletet a regényből, kiderül, hogy a trollok nemcsak hogy nem metafora, de a könyv központi figurái. A Stallo ugyanis valóban trollokról szól, akiket a regény főhőse egyszer le is fényképez, és akik egyébként szabadidejükben gyermekeket rabolnak.
irodalom

Az internetet könnyű rosszul adagolni, túladagolni…
A Móra Családi Iránytű sorozatának újabb darabja, a Szex, drogok, Facebook című könyv megjelenésének apropóján egy kerekasztal-beszélgetést szervezett a kiadó, melyen szó esett az internet használatának előnyeiről, lehetséges veszélyeiről, illetve arról, hogy az egyetlen megoldás a problémákra, ha a szülő és a gyerek között feltétlen bizalmi viszony áll fenn.

Könyvfesztivál

Az írás a legjobb drog
Jonathan Franzen a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
Videó: Jonathan Franzen díja
Háy János laudációja a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
A nevek például lefordíthatatlanok
Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés újrafordításáról Soproni András beszél
A magyar foci verbális változata
Gazdag József: Egy futballfüggő naplója – futball és irodalom a Könyvfesztiválon

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés